پنج جایزه بین المللی معماری که بایستی بشناسید

پنج جایزه بین المللی معماری که بایستی بشناسد

اختصاصی هنر و معماری آبگینه : هر ساله در گوشه و کنار جهان، رویداد‌های مختلفی در حوزه معماری برپا می ‌شود؛ علاوه بر این معماران نیز هر ساله برای بدست آوردن جوایز معتبر معماری با هم به رقابت می پردازند! جوایز معماری اهمیت قابل توجهی دارند، زیرا اهداف و رویکرد‌های نوین معماری و ساختمان سازی را در میان بسیاری از فعالان این حوزه رواج می‌ دهد و مردم را نیز بیشتر و بهتر با دانش و هنر معماری آشنا می کند. در این مطلب با معرفی پنج جایزه معماری همراه شما خواهیم بود.

پنج جایزه بین المللی معماری که بایستی بشناسد

جایزه معماری پریتزکر (Pritzker)

این جایزه توسط جی آرتور پریتزکر و همسر وی سیندی در سال ۱۹۷۹ میلادی به منظور قدردانی از معمار یا معماران که در قید حیات هستند و آثار ساخته ‌شده آن ها، ترکیبی از صفات استعداد، بینش، و تعهد می باشد و به بشریت و محیط مصنوع از طریق معماری خدمات قابل توجهی ارائه کرده‌ اند، پایه گذاری شده است. بنیاد Hyatt ، پشتیبانی مالی این جایزه سالاته را بر عهده دارد که شامل ۱۰۰ هزار دلار آمریکا، تقدیرنامه رسمی و از سال ۱۹۸۷ میلادی به بعد، یک مدال برنز با طرحی الهام گرفته از آثار لویی سالیوان اهدا می ‌شود. جایزه پریتزکر از برترین جوایز معماری دنیا به شمار می‌ آید و به ‌کرات از آن با عنوان جایزه نوبل معماری یاد شده ‌است! اولین برنده ی این جایزه فیلیپ کورتلیو جانسون ، معمار آمریکایی بود.

پنج جایزه بین المللی معماری که بایستی بشناسد

ریبا RIBA یا (Royal Institute of British Architects)

جایزه بین المللی ریبا ، جایزه‌ ای است که توسط موسسه سلطنتی معماران بریتانیا به ساختمان‌ های سراسر انگلستان و سایر نقاط جهان اعطا می ‌شود. طی ۵۰ سال گذشته، این جایزه به صورت سالانه شخصا توسط  ملکه انگلیس تأیید می شود و به شخص یا گروهی از افرادی که تأثیر مستقیم یا غیرمستقیم در پیشرفت معماری صرف نظر از شکل، اندازه و بودجه داشته ‌اند، اعطا می شود.د البته لازم به بیان است این جایزه، فقط به معماران اهدا  نمی شود! مهندسان سازه ای نیز بوده اند که به دلیل ساخت برخی پروژه های کلیدی قرن بیست، این جایزه را دریافت کرده اند! همچنین برخی نویسندگان تاثیرگذار در زمینه معماری ، مورخین و…

این مدال برای اولین بار در سال ۱۸۴۸ به چارلز رابرت کوکرل ، معمار انگلیسی اهدا شد.

پنج جایزه بین المللی معماری که بایستی بشناسد

مدال طلای AIA یا (American Institute of Architects)

یک جایزه معماری از طرف موسسه معماران ایالات متحده آمریکا است که به افراد تاثیرگذار در تئوری و طراحی معماری به‌ صورت سالانه از سال ۱۹۴۷ میلادی تاکنون اهدا می ‌شود. مدال طلای AIA بالاترین افتخار را در بین جایزه ‌های سالانه در انجمن معماران ایالات متحده آمریکا را دارا است. سر آستون وب ، معمار بریتانیایی اولین دریافت کننده این جایزه در سال ۱۹۰۷ میلادی بود. AIA به عنوان یکی از معتبرترین جوایز دنیای معماری محسوب می‌شود که معماران مشهوری همچون فرانک لوید رایت ، فرانک گهری ، جولیا مورگان و موشه سفدی  جزو افرادی هستند که این جایزه را دریافت کرده ‌اند.

پنج جایزه بین المللی معماری که بایستی بشناسد

مدال طلای UIA یا (International Union of Architects)

اتحاديه بين المللي معماران ، سازماني است غير دولتي كه در سال ۱۹۴۸ میلادی در شهر لوزان کشور سوئیس با هدف گردآوری معماران تمام كشورهاي جهان بدون در نظر گرفتن مليت ، نـژاد ، مذهب يا مكتب فكري آنها پايه گذاري شد. از سال ۱۹۸۴ میلادی این سازمان مدال طلای UIA  را برای قدردانی از معمار و یا گروهی از معماران که در قید حیات هستند، و به منظور تکریم اثر وی و کمک ‌هایی که در طول عمر و کار خود به مردم، جامعه و همچنین ارتقای هنر معماری کرده اند، اختصاص داد. مدال طلای UIA  هر سال یکبار اعطا می ‌شود ؛ اولين مدال طلا در سال ۱۹۸۴ میلادی دركنگره قاهره به حسن فتحي ، معمار مصری  اهدا شد.

پنج جایزه بین المللی معماری که بایستی بشناسد

جایزه آقاخان AKAA یا (Aga Khan Award for Architecture)

جایزه ‌ای است که هر سه سال یک بار، از سوی بنیاد توسعه آقاخان به یک یا چند معمار که در قید حیات هستند، اعطا می شود. این جایزه که در سال ۱۹۷۷ میلادی از سوی کریم آقاخان پایه گذاری شده است، از نظر مالی برترین جایزه معماری در جهان به ‌شمار می‌آید! به برنده این جایزه، ۱ میلیون دلار آمریکا تعلق می گیرد! جایزه معماری آقاخان برخلاف جایزه پریتزکر، بر روی شیوه‌ های بومی و اسلامی و راهکردهای معماری کهن و نوین در توسعه جهان سوم نیز متمرکز است. این جایزه به دنبال شناسایی و تشویق مفاهیم معماری در زمینه ‌های توسعه جامعه، حفاظت از محیط، طراحی معاصر، حفاظت از محیط زیست و همچنین طراحی چشم انداز است.

ساناز محمد حسن زاده

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *