جهانی که انسان در آن زندگی می کند، متشکل از هزاران رنگ و تونالیته های مختلفی است که موجودات و اشیا را برای ما جذاب تر و حتی به گونه ای معنوی، عمیق تر نشان می دهند. رنگها قرنهاست که از اجزای مهم زیبایی شناسی محسوب میشوند و در هنرهای بسیاری از جمله معماری جزو ارکان انکارناپذیری به حساب میآیند. اثرات روانشناختی رنگ در زندگی واقعی وجود ندارد؛ این تنها اثر امواج الکترومغناطیسی ثبت شده توسط مغز و چشم ما است که آن را به عنوان رنگ میشناسیم! با این وجود رنگ نقش بسیار مهمی دارد و تصور زندگی بدون حضور آن تقریبا غیر ممکن است.
هر رنگ، به سبب ویژگی های شیمیایی و روانشناسانه ای که دارا است، منبع مهمی از انرژی، در جهت فزونی سلامت و نشاط روح و روان در انسان ها به شمار می رود. جهانی تک رنگ، با تونالیته های محدودی را با طبیعت اطراف خویش مقایسه کنید و یا خود را ساکن شهری سیاه و سفید تصور کنید، شهری بدون هیچ کنتراست و هیجانی. در این شرایط معنای زندگی تغییر یافته و سردی و مردگی بر همه جا حاکم می شود؛ سرانجام، فضایی است بی روح و عاری از هر جنب و جوش که تشنه جرعه ای رنگ است!
افراد مختلف به رنگ های خاصی، تمایل نشان می دهند؛ استفاده از این تمایل اشخاص به عنوان وسیله ای برای تشخیص شخصیت آنها موضوع بحث انگیزی است، چرا که افراد با یکدیگر تفاوت دارند! هر یک از ما خصوصیات شخصی خاص خود را داریم و احساساتمان را به سبک و سیاق خاص خود بیان می کنیم. در جهان نمی توان دو نفر را یافت که در ابراز احساساتشان پیرو شیوه یکسانی باشند! همچنین از دیگر سو احساسات افراد به طرق مختلف قابل تضعیف و تحریک است!
در علم روانشناسی ثابت شده که رنگ بندی دکوراسیون منزل بر خلق و خوی ساکنین منزل در دراز مدت تاثیر می گذارد و نتایج و بازخوردهای روحی و عاطفی آن غیر قابل کتمان است! برای نمونه به سبب الگوهای روانشناسی و روانشناختی، با تغییر محیطی که فرد یا افراد در آن زندگی می کنند، می توان به نتایج بهتری در ایجاد شادابی، صمیمیت و حتی آرامش افراد خانواده دست یافت. دقت داشته باشید طراحی دکوراسیون منزل بر اساس روانشناسی رنگ ها می تواند اهرمی کمک کننده برای داشتن لحظاتی شاد و بدون دغدغه باشد.
در نگاه اول ممکن است فکر کنیم که انتخاب رنگ برای یک اتاقنشیمن یا کل خانه و فضای مورد نظر ما بسیار آسان است و کافی است که رنگی که دوست داریم را انتخاب کنیم و در مرحله اجرا از آن استفاده کنیم، ممکن است که در بسیاری از موارد نتایجی خوب به دست بیاید، اما در بیشتر موارد، اگر ما هیچ چیز در مورد رنگها را ندانیم و اطلاعات کافی درباره ترکیبهای حرفهای نداشته باشیم، احتمالا به نتیجه دلخواهمان در این زمینه نمیرسیم! با درک تئوری رنگ در طراحی داخلی و اثر آن در ایجاد احساسات متنوع، میتوان خلق و خوی مناسب برای هر فرد را در فضای اختصاصی او ایجاد کرد.
رنگ های فعال از جمله رنگ های قرمز، زرد و نارنجی عواطف را با میزان تندی رنگ شان تحریک می کنند؛ قرمز، رنگ پر شور و هیجانی است که سیستم عصبی بدن را تحریک می کند. به دلیل شدت و عمق رنگ قرمز، طراحان این رنگ را به عنوان رنگ حاشیه ای استفاده می کنند! مثل یک تک دیوار قرمز رنگ در اتاق و یا حتی استفاده از قاب عکس قرمز آویزان شده بر روی یک دیوار. رنگ زرد میزان شادی را در افراد افزایش می دهد، اما طراحان به طور معمول از این رنگ استفاده نمی کنند. اما درباره رنگ نارنجی، در صورتی که بیش از حد استفاده نشود، می تواند باعث افزایش اعتماد به نفس و یا حتی افزایش اشتها شود.
در مقابل رنگ های غیرفعال از جمله رنگ های سبز، آبی و بنفش احساس آرام بخشی را به همراه دارند؛ رنگ سبز که رنگی غالب در طبیعت است، اتاق کوچک را دز ظاهر بزرگ تر جلوه می دهد! رنگ آبی علاوه بر دارا بودن یک اثر آرام بخشی، اندازه ظاهری اتاق را نیز افزایش می دهد! اما استفاده بیش از حد از این رنگ احساس سردی و بی تفاوتی را به همراه دارد. جالب است بدانید رنگ بنفش خیال انگیزی را پرورش می دهد و باعث آرام شدن سرشت انسان می شود.
رنگ های خنثی از جمله رنگ های سیاه، سفید و خاکی کم ترین اثر عاطفی را به همراه دارند! اما استفاده ی بجا از این رنگ ها ،باعث تعدیل در رنگ های روشن یا تیره می شود. دقت داشته باشید اگر رنگ سیاه به میزان متعادل استفاده شود، بسیار برازنده تر خواهد بود؛ در غیر این صورت دلسرد کننده بوده و باعث بروز افسردگی در درازمدت می شود. رنگ سفید احساس پاکیزگی را اقناع می کند؛ طراحان از رنگ سفید برای ایجاد هارمونی و تعادل کنار دیگر رنگها استفاده می کنند. رنگ قهوه ای احساس آرامش و راحتی خیال را بیشتر می کند؛ اما توصیه می کنم این رنگ بایستی با ترکیب یک رنگ فعال و یا غیرفعال باشد! زیرا استفاده از این رنگ به تنهایی، احساس خستگی را به دنبال دارد.
برای آنکه بتوانیم ارتباطی درست میان طبیعت با دکوراسیون داخلی خانه خود برقرار سازیم، باید بیاموزیم که ترس از متفاوت بودن با سایرین را از خود برانیم! و مشکلی است که امروزه بسیاری از ما با آن درگیر هستیم و طراحی های ما را تحت الشعاع خود قرار داده است. همیشه به یاد داشته باشید نمی توان در جامعه ای سیاه و سفید، تفکری رنگی داشت و فردایی بهتر را تصور کرد. متاسفانه ما غالبا خود را در حصاری از رنگ های حاصل از به تحمیل عرف و جامعه قرار می دهیم، رنگ هایی بی روح و بی رمق! رنگ هایی که مانع از بروز احساسات و نمایان شدن خود واقعی ما می گردد. به منظور توانایی برای ایجاد فضایی مطلوب و دلنشین در محیط زندگی خود و بهره گیری هر چه بهتر از قدرت فوق العاده ی رنگ ها، لازم است اطلاعات گسترده تری درباره ارتباطات افراد با رنگ ها بدست آوریم. با توجه بیشتر به قدرت رنگ ها در طراحی داخلی خانه ی خود، از آنچه به واسطه این کار اتفاق خواهد افتاد، غرق حیرت خواهیم شد! رسیدن به ترکیب رنگ مناسب در اتاق، لباس و یا هر مورد دیگر، حالتی از اطمینان و آرامش را در ما القا خواهد کرد. آشنایی با تاثیر رنگ ها و استفاده از آن در جای مناسب، یکی از اصلی ترین نکات در طراحی دکوراسیون داخلی فضای مسکونی و… است.
محمد سیمری (Mohammad Seymari)