اختصاصی هنر و معماری آبگینه : چندی پیش، استودیوی طراحی OpenIdeas (مستقر در شهر احمدآباد و سورات) پروژه ی طراحی و اجرای یک خانه ی خانوادگیِ متفاوت را به پایان رساند! این خانه در شهر بندری سورات (Surat)، از مراکز مهم اقتصادی ایالت گجرات (Gujarat) در نوار ساحل غربی هند (India) ساخته شده است و کندو یا Hive نام دارد! شاید از خودتان بپرسید که چرا این خانه را برای معرفی به شما انتخاب کرده ایم؟ این پرسش ساده، پاسخ ساده ای نیز دارد! کوتاه و مختصر اینکه خانه کندو یا Hive یکی از پرچمداران طراحی هوشمند، سازگار و پایدار به شمار می آید. در ادامه ی این مطلب، به بررسی جزئیات طراحی خانه کندو یا Hive خواهیم پرداخت؛ با ما همراه باشید.
سایت این خانه در یکی از محلات در حال توسعه ی سورات واقع شده است. می توان مشاهده کرد که قطعات غربی و شرقی این سایت، در تسلط مجتمع های آپارتمانی کوچک و بزرگ قرار دارد! مالک این خانه با علم بر چنین وضعیتی، ایده ی طراحی و ساخت یک خانه ی خانوادگی را مطرح نمود. او به دنبال زندگی در ساختاری هوشمند و تک فضایی (Mono – Space) بود؛ و جالب است که بدانید طرح اولیه ی این خانه، با همکاری تیم معماران و مالک خانه تدوین شده است! این طرح، شامل برنامه ریزی های دقیقی برای طراحی ساختار، منظر، عایق بندی، سیستم لوله کشی و تهویه ی آن بود.
متریال غالب در جریان ساخت خانه کندو یا Hive، متریال فلز می باشد! با کمک فلز، اهدافی همچون طراحی دهانه های طولانی، وزن سبک، فرم پیچیده و ساخت سریع محقق شد. این در حالی است که میزان نفوذ نور خورشید به ساختمان، درجه ی حرارات و تاثیر باد بر فضاهای داخلی خانه نیز کماکان تحت کنترل تیم معماران بود! جالب است که بدانید سازه ی این واحد مسکونی، فرمی V شکل دارد. جالب تر اینکه، این فرم خاص در آغوش یک فضای سبز آرمیده است.
بیایید نگاه دقیق تری به تصاویر منتشر شده از خانه کندو یا Hive بیندازیم. این تصاویر به ما نشان می دهند که طبیعت و طرح های طبیعی، تاثیر زیادی بر نمای خانه داشته اند! در واقع، نما با الهام از هندسه ی طبیعت شکل گرفته است. این فرم های لانه زنبوری، نمادی از سازگاری طبیعت و عملکرد این ساختمان می باشند. علاوه بر این، تصاویر به روشنی به ما نشان می دهند که خانه، در معرض نور خورشید قرار دارد و سطح حرارتی فضاهای داخلی آن نیز تحت کنترل است. از سوی دیگر، سقف نیز همچون یک عایق حرارتی عمل می کند؛ به زبان ساده تر، این سقف می تواند در پایین نگه داشتن دمای فضاهای داخلی خانه نقش موثری ایفا کند.
فضاهای داخلی این عمارت مسکونی، براساس یک پلان آزاد و باز طراحی شده است. در طبقه ی همکف خانه کندو یا Hive شاهد جانمایی فضاهایی سیال هستیم؛ نکته ی جالب این که، این فضاها بدون هیچ پارتیشن بندیِ خاصی در کنار هم قرار گرفته اند. بگذارید ساده تر بگوییم: تفکیک و جداسازی فضاهای عمومی، خصوصی و نیمه خصوصی طبقه ی همکف، فقط با تکیه بر احساس ساکنین خانه ممکن خواهد شد! بد نیست بدانید تیم معماران این پروژه گفته اند که برای طراحی کندو یا Hive از طرح پاکت نامه الهام گرفته اند!
شاید اصلی ترین چالش طراحی خانه کندو یا Hive، برآورده کردن انتظارات مالک آن بود. او از تیم معماران انتظار داشت که تمامی جزئیات طراحی را به شیوه ای منحصر به فرد عملی کنند. بنابراین، می توان ادعا کرد که ایده های ذهنی تیم معماران و مالک، پس از تحقیقات فشرده و نمونه سازی های متعدد اجرایی شده اند. این پروژه به معماران نشان داد که می توانند فراتر از تمامی مرزهای موجود و به شیوه ای کاملا متفاوت بیندیشند! علاوه بر این، به آن ها آموخت که برای عینیت بخشیدن به رویاهایشان، لازم است که اهمیت زیادی به جزئیات طراحی بدهند.
Hive
Surat, Gujarat, India
Architects: OpenIdeas
Lead Architect: Monarch Champaneri , Nilesh Gajera & Niralee Champaneri
Design team: Monarch Champaneri, Nilesh Gajera, Niralee Champaneri, Vishal Patel, Sahil Soni, Nishant Chauhan, Jainika Patel, Manasi Hathiwala, Kashyap Parshala, Zeb Saiyed
Year: 2020
Built Area: 600 m²
Site Area: 1250 m²
Photographs: Fabien Charuau & Panchkon
منبع:
amazingarchitecture.com