مقاله “ تحلیل آسیب پذیری حریم برای مستندنگاری میراث فرهنگی (بررسی موردی: برج طغرل) “
نویسندگان
وحید کاویان ؛ عباس مالیان ؛ محمدرضا ملک
منتشر شده در دوفصلنامه علمی – پژوهشی معماری و شهرسازی پایدار (دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی) (دوره ۶، شماره ۲، پاییز و زمستان ۱۳۹۷ شمسی)
چکیده
هدف پژوهش حاضر بررسی مفاهیم مرتبط با حریم میراث فرهنگی، شناسایی و انتخاب عوامل اساسی و تاثیرگذار بر روی حریم و… چشم انداز، نظیر انواع کاربری قطعات، وضعیت نمای قطعات موجود در حریم، ارتفاع قطعات ملکی و تراکم آنهاست. یکی از جنبه های بسیار مهم مرتبط با میراث فرهنگی، حریم آنهاست و ضرورت دارد در هر نوع فعالیت عمرانی و توسعه ای از هر گونه تجاوز به حریم و چشم انداز آثار تاریخی پرهیز کرد. طبق اصول و موازین علمی بین المللی، برای میراث فرهنگی حریم های مختلف تعریف می شود، که برای هر یک نوع ویژه ای از مراقبت و محدویت های خاص از نظر ساخت و ساز و دخل و تصرف تعیین شده است.
متاسفانه در ایران این مهم تاکنون، مورد توجه جدی قرار نگرفته است و در نتیجه حریم میراث فرهنگی دچار بحران و آسیب جدی شده است. بنابراین برای حفظ آثار و همچنین مدیریت مناسب آنها برای مقاصد گوناگون، وجود نقشه های مبین آسیب پذیری بسیار ضروری می نماید. به کمک چنین نقشه هایی، مدیریت دانش بنیان آثار تاریخی و فرهنگی از نظر شهرسازی پایدار امکان پذیر می گردد و مدیران شهری و میراث فرهنگی می توانند تصمیمات صحیح، سریع و مناسب اتخاذ کنند
تحقیق حاضر، بر پایه رویکرد مبتنی بر اطلاعات و تحلیل های مکانی و با هدف مستند نگاری و مدیریت آسیب پذیری حریم میراث فرهنگی انجام شده است. به عنوان بررسی موردی، میزان آسیب پذیری حریم و چشم انداز یکی از مهم ترین آثار تاریخی ایران، یعنی برج طغرل واقع در ناحیه یک منطقه ۲۰ تهران نسبت به خطرات غیر طبیعی و عوامل انسان ساخت، با استفاده از یک سیستم خبره فازی، مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است. برای این کار، از روش فازی یگانه برای استنتاج و همچنین تحلیل های مکانی و محاسبات رستری برای تولید نقشه های آسیب پذیری استفاده شد.
با بررسی نتایج این تحقیق مشاهده می شود که فقط ۶ درصد حریم برج طغرل بدون آسیب باقی مانده است و بیش از نیمی از آن دارای آسیب پذیری متوسط و زیاد است که این یک تهدید جدی برای حریم و اثر تاریخی است. همچنین بر اساس تعریف حریم درجه یک و دو برای برج طغرل توسط سازمان میراث فرهنگی، حریم درجه یک در وضعیت تقریبا بدون آسیب، و بیشتر مناطق حریم درجه دو با آسیب پذیری متوسط شناسایی شدند.
چکیده تصویری
واژگان کلیدی:
مستند نگاری میراث فرهنگی ؛ اطلاعات مکانی ؛ حریم آثار تاریخی ؛ آسیب پذیری ؛ سیستم خبره فازی