باغ کتاب تهران
معمار: سام طهرانچی
موقعیت: ایران
مساحت: ۶۵۰۰۰ مترمربع
سال ساخت: ۲۰۱۷
(شرح این متن توسط معماران طرح تهیه شده است)
ساخت یک محل دائمی برای نمایشگاه کتاب می تواند تاثیر بسزایی بر جامعه در خواندن کتاب داشته باشد. باغ کتاب تهران برای این منظور طراحی و ساخته شده است. باغ کتاب یا ۳۷ هکتار مساحت در منطقه سه تهران در محله عباس آباد و در نزدیکی ساختمان های مهم منطقه از جمله کتابخانه ملی ایران و مجتمع دانشگاه و موزه دفاع مقدس و پل طبیعت قرار گرفته است. باغ کتاب نمایشگاه بسیار بزرگیست که فضای آن بر نمایشگاه کتاب و رسانه ها، باغ علمی کودکان، سینما و سالن کنفرانس، تئاتر، کافه و رستوران و همچنین فضای بزرگ رو باز برای گردهمایی های عمومی متمرکز است. مساحت کلی ساختمان ۶۵۰۰۰ متر مربع و ۲۵۰۰۰ مترمربع باغ مسقف، شامل ۱۳ بلوک جداگانه که به هم شباهت دارند و با مسیر های افقی و عمودی به هم متصل هستند. در بین این ۱۳ بلوک، هشت لابی و فضای دسترسی طراحی شده است که در ساعات شلوغ می تواند پاسخگوی ۵۰۰۰ بازدید کننده باشد.
لایه سبز رنگ روی بام، لایه سرپوش داخلی و نمای بزرگ با تکنولوژی پیشرفته سه عنصر اصلی در شکل دهی به ساختمان هستند. اعمال فضا های سبز و عوامل حفاظت محیط زیستی نقش مهمی در منطقه عباس آباد بازی می کند. بنابراین، در طراحی این پروژه ما سعی کرده ایم ساختمانی الهام گرفته شده از طبیعت و همساز با عوامل محیط اطراف طراحی کنیم. اجرای سقف سبز نکته کلیدی در طراحی این ساختمان بوده که ساختمان را با محیط اطراف خود همساز می کند. در پروژه باغ کتاب، بام سبز تنها یک عامل پوشاننده نیست بلکه یک قسمت از طبیعت است. این مطلب باعث تداوم و تحرک مداوم پروژه می شود. سقف سبز نقش یک پارک عمومی را بازی می کند که قابل دسترسی از پلکان باغ شرقی است و ساختمان را به بازار عمومی متصل می کند.
فضای داخلی ساختمان یک فضای بسیار بزرگ به عنوان تراس باغ ( الهام گرفته شده از باغ های سنتی ایرانی) طراحی شده است که از طریق مسیر اصلی در امتداد نمای عربی با طول ۵۵۰ متر و بلندای ۱۳ متر به قسمت های کوچک محل نمایشگاه متصل می شود. فضای داخلی ساختمان بر قمست غربی نمایشگاه و همچنین ۲هکتار دریاچه مصنوعی از طریق نمای شیشه ای مشرف است. قسمت مرکزی ساختمان یک پیاده رو به نام “مسیر فرهنگ” است که از سایت ساختمان عبور می کند. محل عبور عابرین چندین ساختمان فرهنگی را در مسیر خود بهم متصل می کنند تا زمانی که با پل طبیعت در یک سو و پارک عمومی طالقانی در سوی دیگر بهم وصل شوند. طراحی فضای ساختمان و چشم انداز ها، بر پایه ایده ی فضا های انعطاف پذیر پیش ساخته، شفافیت، حرکت سیال بازدید کنندگان و یکپارچه سازی چشم انداز ها طراحی شده است.
ترجمه و نگارش: شهلا قهری (Shahla Ghahri)
گروه تحریریه هنر و معماری آّبگینه
منبع:
Archdaily.com