اختصاصی هنر و معماری آبگینه : در سال ۲۰۱۷ میلادی، معماران چینی MAD ماموریت یافتند که در همسایگی یکی از مراکز مراقبت از سالمندان شهر پکن (Beijing) کشور چین (China) مهدکودکی را طراحی نمایند. لازم به بیان است هدف از نزدیک کردن فضاهای آموزش کودکان و فضای مراقبت از سالخوردگان، تلاش برای تلفیق نسل های مختلف جامعه شهری Beijing بود.
محوطه ی سایت پروژه، مساحتی در حدود ۹۲۵۷ مترمربع دارد و شامل دو بخش اصلی می باشد! یکی محوطه ای محصور، مربوط به قرن ۱۸ میلادی با نام Siheyuan Courtyard و دیگری یک ساختمان چهار طبقه مدرن که در سال ۱۹۹۰ میلادی ساخته شده است.
در حال حاضر بیش از ۳۹۰ کودک بین ۱٫۵ تا ۶ سال در حیاط مهدکودک YueCheng آموزش می بینند. اما ایده ی اصلی طراحی چنین فضای آموزشی موفقی به مهیا کردن ابزار و سخت افزارهای پیچیده هیچ ارتباطی نداشت! معماران MAD تمام تمرکز خود را معطوف به ساخت فضایی کرده بودند که کودکان را به سوی تجربه ی آزادی، توانایی ممکن ساختن ناممکن ها و همچنین عشق ورزیدن به گذشته، حال و آینده ی جامعه خود سوق دهد.
یکی از برجسته ترین عناصر این مهدکودکِ منحصر به فرد، سقف آن است. کاربرد اصلی سقف این پروژه با فرم متغیر و حالت شناوری که دارد، ایجاد وحدت میان فضاهای داخلی و در عین حال مستقل از یکدیگر می باشد! توپوگرافی مواج سقف، منظره ای بی بدیل ساخته است که کودکان را برای بازی، دویدن، تفکر، پیگیری مسیرها و همچنین تعامل با همدیگر تحریک می کند.
از سقف این پروژه که بگذریم و به روی زمین قدم بگذاریم با فضاهای اداری و آموزشی مهدکودک مواجه خواهیم شد. گروه معماران، محوطه باز مجموعه را کاملا در ارتباط با ساختمان های Siheyuan سامان داده اند. به این ترتیب، محیط های آموزشی از نور، تهویه طبیعی و همچنین فرصت بهره گیری از فضاهای باز بی بهره نمانده اند.
هسته اصلی معماری ساختمان YueCheng بر احترام به طبیعت استوار می باشد؛ طبیعتی که زندگی نوع بشر و کیفیت تعامل انسان ها با هم، در آن منعکس می شود. به همین دلیل است که درختان قدیمی این مجموعه تاریخی نه تنها حذف نشده اند، که حتی پیرامونشان ساختمانی برای میزبانی فعالیت های فرهنگی، هنری و خلاقانه کودکان سامان یافته است.
وجود درختان کهنسال و استفاده از مصالحی چون کاشی با طرح های قدیمی و تاریخی، به کودکان فرصت بی نظیری برای درک تاریخ شهر خود ارائه می کند؛ و این گونه است که مسئولیت ها و ارزش های فرهنگی و هویتی جامعه به نسل جدید منتقل خواهند شد.
منبع:
نادیا کریمی