اختصاصی هنر و معماری آبگینه : یکی از پرسروصداترین فناوری های چند سال اخیر چیزی نبوده است جز واقعیت مجازی (Virtual Reality) یا به اختصار VR! فناوری واقعیت مجازی، امکان تجربه ی دنیایی مجازی را برای فرد فراهم می نماید که وجود فیزیکی ندارد! به بیان ساده تر، واقعیت مجازی یک تجربه ی شبیه سازی شده است که می تواند مشابه و یا کاملا متفاوت از دنیای واقعی باشد. این تجربه ی مجازیِ سه بعدی توسط کامپیوتر ایجاد می شود و برای ورود به آن بایستی از هدست واقعیت مجازی (و سنسورهای مختلف تشخیص حرکت) استفاده کرد (با هدف ايجاد تعامل میان انسان و رايانه).
هدست های واقعیت مجازی اولین بار توسط شرکت های بازی های ویدیویی در اوایل دهه ۱۹۹۰ میلادی ارائه شدند… همچنین با شروع دهه ۲۰۱۰ میلادی نیز نسل بعدی هدست های واقعیت مجازی توسط Oculus (Rift), HTC (Vive) و Sony (PlayStation VR) عرضه شد! اتفاقی که زمینه ساز شکل گیری و موج جدیدی از توسعه ی این برنامه ها در جهان گردید…
واقعیت مجازی توانایی های قابل توجهی زیادی دارد و می تواند در حوزه های مختلف مورد استفاده قرار گیرد! از جمله ی این حوزه می توان به معماری و طراحی اشاره کرد!
در ادامه به بررسی چهار دلیل مهم پیرامون اهمیت بالای بهره گیری از فناوری واقعیت مجازی در فرآیند طراحی معماری خود می پردازم:
- ارائه ی یک تجربه به یاد ماندنی به کارفرما!
یکی از مهم ترین مزایای بهره گیری از فناوری واقعیت مجازی، امکان فراهم ساختن حضور مخاطب در یک محیط سه بعدیِ همه جانبه می باشد! VR این امکان را به شما می دهد تا کارفرمای خود را در جزئیات هیجان انگیزی از فرآیند طراحی معماری خود غرق نمایید… تجربه ای که هرگز فراموش نخواهند کرد (امکان حرکت دادن سر به اطراف و دیدن جزئیات طراحی شده از مناظر مختلف)! آنها می توانند در پروژه ی شبیه سازی توسط شما (مطابق با بخش های فیزیکی) قدم بزنند و به درک بهتری از پروژه ی درخواستی خود پس از ساخته شدن دست یابند و ارتباط عمیق تری با آن برقرار نمایند…
- فراهم ساختن امکان درک بهتر از فضا
بهره گیری از فناوری VR در ارائه های معماری، نمای ۳۶۰ درحه ای از پروژه را به کارفرما ارائه می دهد (امکان حضور به صورت ۳۶۰ درجه)! فناوری واقعیت مجازی به سبب فراهم ساختن تواناییِ تجربه ی مقیاس واقعی فضا، بحث پیرامون جزئیات و همچنین تصمیم گیری بهتر، می تواند زمینه ساز موفقیت های قابل توجه در فرآیند طراحی معماری باشد… همچنین تسلط لازم و کافی بر فرآیند طراحی، معمار را قادر می سازد تا بهترین پاسخ ها را به نیازها و انتظارات کارفرمای خود دهد و از بروز اتفاقات ناخواسته (و هزینه بر) در فرآیند پس از طراحی (اجرا) جلوگیری نماید.
- شناسایی سریع و آسان خطاها در روند طراحی و رفع آنها پیش از آغاز فرآیند ساخت و ساز
افزودن فناوری VR به فرآیند طراحی معماری و تجسم برگرفته از آن، انجام بررسی های مرتبط با مراحل طراحی را آسان تر می کند؛ چرا که مشاهده ی مدل ساختمان قبل از ساخت در یک فضای مجازیِ سه بعدی می تواند باعث شناسایی سریع و آسان خطاها و به طبع آن، رفع آسان آنها پیش از آغاز فرآیند ساخت و ساز شود! اتفاقی که از ایجاد هزینه های پیش بینی نشده جلوگیری می نماید. با بهره گیری از واقعیت مجازی می توان از لحاظ بصری و طراحی هنری، تناسب به کار رفته در طراحی پروژه را بررسي نمود و از خطاهای احتمالي در حين طراحی جلوگيری کرد.
- از رقبای خود متمایز باشید
پذیرش یک فناوری جدید در روند توسعه ی یک کسب و کار، شما را از دیگر رقبایتان متمایز می نماید! زیرا شما چیزی را ارائه خواهید کرد که دیگران نمی توانند آن را ارائه کنند… فناوری واقعیت مجازی به شما این امکان را می دهد تا تخیل را به واقعیت تبدیل کنید… کارفرمایان می توانند پروژه ی درخواستی خود را در یک محیط سه بعدی به جای طراحی دو بعدی مشاهده نمایند و آن را تجربه کنند! این اتفاق یعنی یک مزیت رقابتی ایده آل برای شما.
در انتها بایستــی به این نکته توجه داشت که فناوری واقعیت مجــــــــازی، به عنوان یک ابزار امکان حضور در متاورس را فراهم می نماید!
معمار | معمار محتوا