
اختصاصی هنر و معماری آبگینه : بیست و چهارم ماه ژانویه سال ۲۰۲۳ میلادی، صفحه اینستاگرام مجله Architectural Digest India در پُستی خبر از درگذشت بالکریشنا ویتالداس دوشی برجستهترین معمار #هند و فردی که در هفتاد سال گذشته یک برنامهریز شهری و معلم بود، را داد! این مجله در اینستاگرام خود نوشت:
“India’s greatest architect, Balkrishna Doshi (26th August 1927- 24th January 2023), has passed away at the age of 95.”
بالکرینا دوشی ، اولین معمار هندی بود که موفق به دریافت جایزه معماری پریتزکر در سال ۲۰۱۸ میلادی شده بود! هیئت منصفه داوری جایزه معماری پریتزکر در آن سال چنین اعلام کرده بود که دوشی با درک و قدردانی از سنتهای عمیقِ معماری هند و با پیشساختهای متحد و صنایع محلی و ایجاد یک واژگان در هماهنگی با تاریخ ، فرهنگ و زمان در حال تغییر کشور خود یعنی هند است…
لازم به بیان است بالکریشنا دوشی در سال ۲۰۲۲ میلادی و به سبب تاثیر قابل توجه خود در رشد بیش از پیش معماری هند، مدال طلای موسسه سلطنتی معماران بریتانیا (RIBA) را به خود اختصاص داد! سیمون آلفورد مدیر وقت موسسه سلطنتی معماران بریتانیا درباره انتخاب بالکریشنا دوشی ، استاد فرم و نور اینچنین گفته بود:
“بالکریشنا دوشی لایق ترین فرد برای دریافت این جایزه است! او نسل جدیدی از معماران هندی را با آموزش ها و تجربه های خود تقدیم جامعه کرده است…”
بالکریشنا دوشی (متولد ۲۶ اوت سال ۱۹۲۷ میلادی در شهر پونه) به عنوان اولین معمارِ هندیِ برنده ی جایزه معماری پریتزکر در سال ۲۰۱۸ میلادی، دارای از بیش از ۱۰۰ پروژه ساخته شده است! او همچنین همکاری های متعددی نیز با لو کوربوزیه ، معمار، شهرساز و نقاش سوئیسی و لوئی کان ، معمار استونی-تبار آمریکایی در کارنامه دارد!
از پروژه های کلیدی و قابل توجه این فارع التحصیل دانشکده هنر سر جی جی واقع در شهر مومبای (با نام پیشین بمبئی) می توان به طراحی مهمانخانه آتیرا در سال ۱۹۵۸ میلادی، طراحی دانشگاه CEPT در سال ۱۹۶۶ میلادی و همچنین طراحی گالری هنری امداواد نی گوفا در سال ۱۹۹۴ میلادی اشاره کرد. او همچنین واحدهای مسکونی ارزان قیمت آرانیا را برای ۸۰۰۰۰ نفر در شهر ایندور واقع در کشور هند (پانزدهمین شهر بزرگ هند و مرکز تجاری ایالت مادیا پرادش) طراحی کرد؛ پروژه ای که توانست به عنوان برنده جایزه معماری آقاخان در سال ۱۹۹۵ میلادی انتخاب شود…
بیشتر بخوانید:
بالکریشنا دوشی مدال طلای موسسه سلطنتی معماران بریتانیا در سال ۲۰۲۲ را به خود اختصاص داد
بالکریشنا دوشی برنده جایزه پریتزکر : معمار باید در خدمت جامعه انسانی باشد!