
اختصاصی هنر و معماری آبگینه : پس از انتشار خبر درگذشت ریچارد راجرز ، معمار ایتالیایی تبار بریتانیایی، از پیشگامان معماری های تک و برنده جایزه معماری پریتزکر (در سال ۲۰۰۷ میلادی) و همچنین مدال طلای موسسه سلطنتی معماران بریتانیا (RIBA) (در سال ۱۹۸۵ میلادی) در شامگاه روز شنبه ۱۸ دسامبر سال ۲۰۲۱ میلادی، در این مطلب به بررسی ۱۰ پروژه برتر معماری وی می پردازیم! با ما همراه باشید.

کارخانه Reliance Controls واقع در سوئیندون (در منطقه بیرمنگام) انگلستان (در سال ۱۹۶۷ میلادی)
پروژه طراحی کارخانه محصولات الکتریکی Reliance Controls به عنوان اولین ساختمان صنعتی با تکنولوژی بالا حاصل همکاری تیمی ۴ نفره متشکل از نورمن فاستر، سو برومول و وندی چیزمن و همچنین ریچارد راجرز می باشد. این پروژه به نحوی طراحی شده است که ساختار آن به وضوح قابل مشاهده است! ایده ای که به سبک معماری های تک اشاره دارد.

خانه ویمبلدون واقع در لندن، بریتانیا (در سال ۱۹۶۹ میلادی)
ریچارد راجرز پس از طراحی پروژه کارخانه Reliance Controls همراه با یک تیم چهار نفره، طراحی پروژه خانه ویمبلدون را با سو برومول (سو راجرز) طراح بریتانیایی تجربه کرد! به گفته ریچارد راجرز این خانه به گونه ای طراحی شده است که نشان می دهد چگونه خانه های پیش ساخته می توانند مقرون به صرفه و با سرعت بالا در ساخت و ساز باشند (از طريق به کارگيری روش های پيش ساختگی می توان ضايعات حاصل از ساخت و ساز را تا نصف کاهش داد).

مرکز فرهنگی ژرژ پمپیدو واقع در پاریس، فرانسه (در سال ۱۹۷۷ میلادی)
در سال ۱۹۷۱ میلادی، ریچارد راجرز به همراه رنزو پیانو در مسابقه طراحی ساختمان مرکز ژرژ پمپیدو (بزرگ ترین موزه هنر مدرن در جهان با ۱۷۷۰۰ متر مربع زیربنا) در شهر پاریس در میان ۶۸۱ شرکت کننده برنده اعلام شد… نمای این ساختمان را مجموعه ای از دودکش ها، آبگردان ها، لوله های تاسیساتی و ستون ها، تیرها، بادبندها، راه پله ها و همچنین مسیرهای رفت و آمد تشکیل می دهد (سیستم سازه ای، سیستم مکانیکی و همچنین مدارهای الکتریکی در سطح خارجی این بنا ظاهر شده اند)! ساخت این مرکز هنری و فرهنگی بزرگ در ۱۹۷۱ میلادی آغاز شد و در ۱۹۷۷ میلادی نیز به پایان رسید.

کارخانه ریزپردازنده اینموس واقع در نیوپورت، انگلستان (در سال ۱۹۸۲ میلادی)
ریچارد راجرز در فرآیند طراحی کارخانه تولید ریزپردازنده اینموس واقع در جنوب ولز، ایده معماری از درون به بیرون را ادامه داد… او در این پروژه، برای احداث فضاهای بزرگ موردنیاز کارخانه، سقف ساختمان را توسط ۹ برج آبی رنگِ ساخته شده از فولاد لوله ای که در امتداد مرکز سقف قرار گرفته اند، پشتیبانی کرد! جالب است بدانید وی در این پروژه، یک سازه ی فولادی تک طبقه ی بسیار انعطاف پذیر را نیز به عنوان یک کیت پیش ساخته از قطعات طراحی کرد تا بتوان سازه های مشابه را در هر مکانی احداث نمود.

ساختمان لویدز واقع در لندن، بریتانیا (در سال ۱۹۸۶ میلادی)
یکی از شناخته شده ترین پروژه های معماری ساخته شده در دهه ۱۹۸۰ میلادی چیزی نیست جز ساختمان لویدز (یکی از بزرگ ترین شرکت های بیمه در جهان) در شهر لندن! ساختمانی ۱۴ طبقه که نمای بیرونی آن همچون دیگر پروژه های ریچارد راجرز، به وضوح بیانگر ساختار و خدمات تعبیه شده در آن می باشد. جالب است بدانید فضاهای این پروژه در اطراف یک دهلیز مرکزی طراحی شده است! همچنین طراحی دفاتر باز و انعطاف پذیر نیز از دیگر ویژگی های این پروژه است. ریچارد راجرز در مصاحبه ای پیرامون طراحی ساختمان لویدز اینچنین می گوید: “کمپانی لویدز در طراحی این پروژه خواستار دو چیز بود: ساختمانی که تا قرن آینده دوام آورد و ساختمانی که بتواند نیازهای در حال تغییر آنها را برآورده نماید… به همین دلیل ما طبقات را به صورت شفاف طراحی نمودیم…”

گنبد هزاره واقع در لندن، بریتانیا (در سال ۱۹۹۹ میلادی)
این سازه گنبدی شکل (به عنوان یک چادر غول پیکر ۵۰ متری) که برای برگزاری جشن های آغاز هزاره سوم در لندن طراحي و اجرا شده است، با استفاده از جديدترين فناوری های سازه و معماری يعني سيستم كابل و پوشش غشائي احداث شده است. بیش از شش میلیون نفر در سال ۲۰۰۰ میلادی از این پروژه دیدن کردند و این پروژه متعاقبا به یک مکان ویژه برگزاریی کنسرت و سرگرمی تبدیل شد.

ترمینال ۴ فرودگاه باراخاس مادرید در مادرید، اسپانیا (در سال ۲۰۰۵ میلادی)
طراحی ساختمان ترمینال شماره ۴ فرودگاه باراخاس در مادرید، استودیوی معماری ریچارد راجرز را برای اولین بار برنده جایزه استرلینگ کرد! استودیوی معماری ریچارد راجرز در همکاری با شرکت اسپانیایی لامِلا در سال ۱۹۹۷ میلادی برنده ی رقابتی شد که برای توسعه ی فرودگاه باراخاس در مادرید برگزار گردیده بود؛ عملیات ساخت و ساز این پروژه در سال ۲۰۰۰ میلادی آغاز شد. بخش جدید فرودگاه باراخاس مادرید علاوه بر دارا بودن ۳ باند پرواز جدید و شبکه های پیچیده ی سیستم حمل و نقلِ شخصی و عمومی شامل سه ساختمان دیگر نیز می باشد که عبارتند از پارکینگ ۵ طبقه، ترمینال جدید برای پروازهای داخلی و ساختمان ویژه ی پروازهای بین المللی. ساختمان این فرودگاه دارای سقف خطی با روکش بامبو می باشد که با ستون های مرکزی (به رنگ های روشن برای مشخص کردن بخش های مختلف فرودگاه) پشتیبانی می شود.

ترمینال ۵ فرودگاه هیترو واقع در لندن، بریتانیا (در سال ۲۰۰۸ میلادی)
فرودگاه بین المللی هیترو لندن به عنوان پر رفت و آمدترین فرودگاه در بریتانیا، پرترددترین فرودگاه در اروپا و ششمین فرودگاه شلوغ و پرازدحام در جهان در غرب شهر لندن قرار دارد و سالانه بیش از ۶۷ میلیون مسافر را جابجا می کند! اما ترمینال ۵ فرودگاه هیترو که به هواپیمایی بریتیش ایرویز اختصاص دارد، با فضایی به طول ۳۹۶ متر و عرض ۱۷۶ متر و بدون وجود هرگونه ستون، سقفی منحنی شکل را پشتیبانی می نماید (ساخت و ساز ترمینال ۵ فرودگاه هیترو در سال ۲۰۰۲ میلادی آغاز شد و در ۱۴ مارس ۲۰۰۸ میلادی نیز توسط ملکه الیزابت افتتاح گردید). جالب است بدانید سازه ی این پروژه به نحوی طراحی شده است که در صورت تغییر برخی الزامات مرتبط با فضاهای ورود و خروج، فضاهای جمعی و نشیمن و همچنین فضاهای اداری و کار می توان آن ها را برچید و از نو پیکربندی کرد.

مرکز مراقبت از بیماران سرطانیِ مگی واقع در لندن، انگلستان (در سال ۲۰۰۸ میلادی)
طراحی پروژه مرکز مراقبت از بیماران سرطانیِ مگی واقع در ناحیه ی همرسمیت شهر لندن، دومین جایزه استرلینگ را برای استودیوی معماری ریچارد راجرز به ارمغان آورد! ریچارد راجرز در طراحی این پروژه نهایت سعی خود را بر آن داشت تا فضایی دلپذیر و نشاط بخش را برای بیماران سرطانی فراهم آورد. این ساختمان نارنجی رنگ به گونه ای طراحی شده است که مقیاسی خانگی داشته باشد و احساسی متضاد با دیگر ساختمان های بیمارستانی را برای مراجعه کننده ی خود به همراه داشته باشد!

ساختمان لیدن هال واقع در لندن، بریتانیا (در سال ۲۰۱۴ میلادی)
برج اداری ۲۲۴ متری لیدن هال که درست در مقابل ساختمان لویدز ساخته شده است، یک آسمان خراش گوه ای شکل در مرکز شهر لندن می باشد که به دلیل نمای شیب دار خود به “بُرنده ی پنیر” مشهور است (ایده ی طراحی نمای شیب دار ساختمان لیدن هال برای جلوگیری از تداخل پروژه با خط دید کلیسای جامع سنت پل به عنوان یکی از بناهای مشهور شهر لندن استفاده شده است).
منبع:
archdaily.com
theguardian.com
معمار | معمار محتوا