اختصاصی هنر و معماری آبگینه :
(توضیحات معمار پروژه)
ویلا مزرعه شهرسب
موقعیت: اصفهان، زیار، مزرعه مهدی آباد
معمار/معماران: علی بصیری و احسان محمدی و محسن جعفری (گروه معماری حجم سبز)
همکاران طراحی پروژه: مسعود قاسمی ، سعیده هاشم زاده
کارفرما: مهدی بصیری
سال اتمام پروژه: ۱۳۹۴ شمسی
مساحت زیربنا: ۲۰۰ مترمربع
تاسيسات مکانیکی: ایمان امامی
تاسیسات الکتریکی: یاور صداقت کیش
اجرا و نظارت: گروه معماری حجم سبز
عکس: فرشید نصرآبادی
تقدیر شده جایزه معمار در بخش مسکونی تک واحدی در سال ۱۳۹۶ شمسی
رسیدن به اینجا خیلی هم آسان نیست. جاده ها به مهربانی شهر نیستند. مسیر سنگ است و خاک و خاشاک. طلبه می خواهد دیدنش. اما طلبه که شدی، سختی راه را که به جان خریدی، دشمت میزبانت خواهد شد و تو را به میهمانی سکوت و خلوت خواهد برد. شهرسب از دل این دشت زراعی متولد شد. فرزندی خلف از جنس خاک، به سادگی دشت، به نجابت اسب هایی که همسایه اش هستند. آجر ها چون دانه های آفتاب گردان هر یک جای خود را پیدا کرده اند و بادگیرش شمایل اسطوره ای خود را به رخ می کشد و راهنمای شما در این دشمت پهناور است. شهرسب راه بقای خود را در این دشت یافته است. نه چشم بیگانه ای را حریصانه به سمت خود می کشامد نه نگاہ دوستان را از خود می راند. نه سوز زمستان او را می لرزاند و نه تموز تابستان او را از پای در می آورد.
آری شهرسب فرزند این دشت است.
شهرسب در میان مزرعه ای چند هزار هکتاری قرار گرفته است و تا چند کیلومتر آنچه به چشم می خورد دشت است و مزارع کشاورزی و گاهی چرای دام ها بر مراتع که جزو بارزترین ویژگی های بستر است. شهرسب نیز راه همنوایی با بستر را در پیش گرفته است. این همنوایی از فرم اصلی گرفته تا انتخاب مصالح و تکنولوژی ساخت ادامه دارد.
قلب تپنده این دشت زراعی نقطه ای است که استخر آبیاری زمین هایی کشاورزى قرار گرفته است. سوله انبار محصولات و ماشین آلات کشاورزی و اصطبل اسب های اصیل شهرسب اعضای دیگر این مجموعه اند. مهمترین ویژگی ویلا شهرسب به عنوان عضو جدید در این مجموعه، همنوا شدن با دیگر عناصر در این مجموعه بود.
ساختار کلى و هندسه غالب این پروژه پاسخی صریح و بدون پیرایه به نیازهای فرمی، عملکردی و اقلیمی مورد نظر است. کشیدگی عمومی در جهت شرقی- غربی به دلیل مسائل اقلیمی و هندسه کلی سایت، و تقسیم فضا با تیغه های باربر در امتداد شمالی-جنوبی برای تقسیم فضا تصمیم کلی ساختاری این بنا است. تمام عناصر فضای داخلی و خارجی نمودی از صراحت در روش ساخت بوده و از هیچ گونه عنصر اضافه ای با ماهیت تزئینی در این بنا استفاده نشده است.
بادگیر: بادگیر از نوع دوطرفه با توجه به جهت باد مطلوب ( غرب و شرق ) در نظر گرفته شد. استفاده از انواع توری بر روی دریچه های بادگیر، نوعی فیلتر الودگی هوا را تامین کرده است.
- در روز گرم تابستان با گرم شدن جداره بادگیر، حرکت باینری سبب می شود هوای گرم از طریق بادگیر خارج و هوای مطبوع به داخل فضا کشیده شود.
- در شب های تابستان با باز کردن دریچه های بادگیر، هوای خنک شبانکاهای وارد فضای داخلی ساختمان می شود.
- وجود یک حوض در زیر بادگیر و در محل ورودی هوای بادگیر به فضای درونی، هوا را مبطوع می سازد. همچنین با تعبیه اسپری کننده های اب در جداره داخلی بادگیر، با پاشش اب به رطوبت زایی جریان عبوری از بادگیر و خنک سازی آن کمک می شود.
جرم حرارتی: استفاده از مصالح بوم آورد با جرم حرارتی بالا در مناطق کویری، برای به تعادل رساندن اختلاف دمای زیاد بین روز و شب در این مناطق استفاده شده است. در فصل زمستان جرم حرارتی در برگیرنده ساختمان (توده خاکی که جداره شمالی ساختمان را کامل در برگرفته) گرمای روز را گرفته و شب هنگام دمای فضای داخلی را متعادل می سازد.
کشیدگی: طراحی پلان این ساختمان بصورت خطی و باکشیدگی شرقی۔ غربی انجام شده است تا به استفاده حداکثری از حرارت و نور خورشید کمک کند.
پوشش گیاهی و سایه اندازی: در اطراف بنا سعی شده است با استفادہ پوشش گیاهی مناسب به رطوبت زایی هوا کمک شود. سایه اندازهای دستی بر روی جداره جنوبی و سقف ساختمان، نظیر حصیر می تواند نور شدید آفتاب در اوقات گرم فصل تابستان کنترل کرده و مانع گرمای محیط داخلی ساختمان گردد.
گرمایش و پیش گرمایش: جهت گرمایش فضای داخلی سیستم گرمایش از کف برای ساختمان پیش بینی شده است. اما مسئله مهم استفاده از سیستمی جهت پیش گرمایش آب سیستم گرمایش از کف و متعادل نگاه داشتن دمای آب جاری در لوله ها در زمان خاموشی بودن سیستم پکیج می باشد. از آب چاه مجاور ساختمان که به دلیل عمق آن همیشه آبی با دمای متعادل در تمام فصول سال دارد جهت استفاده در سیستم گرمایش استفاده شد.
توزیع نور یکنواخت: نحوه استقرار بازشوها در جداره جنوبی و شمالی به شکلی است که توزیع نور خورشید در طول روز بصورت یکنواخت و کامل انجام می گیرد تا هیچگونه نور مصنوعی جهت روشنایی فضای داخلی ساختمان مورد نیاز نباشد.
Shahrasb Farm Villa
Ziar, Isfahan, Iran
Architects: Green Volume Group
Architect In Charge: Ali Bassiri , Ehsan Mohammadi , Mohsen Jafari/
Area: 200 m²
Year: 2014
Clients: Mehdi Basiri
Mechanical Engineer: Iman Emami
Electrical Engineer: Yavar Sadeghkish
Construction: Green Volume Group
Photographs: Farshid Nasrabadi
Celebrated in residential group of Memar Award 2017