اختصاصی هنر و معماری آبگینه : کشور قطر این روزها میزبان بیست و دومین دورهی جام جهانی فوتبال میباشد؛ و جالب است که بدانید این اولین جام جهانی است که کشوری از جهان عرب آن را میزبانی میکند و همچنین پس از جام جهانی ۲۰۰۲، این دومین باری است که جام جهانی در آسیا برگزار میشود!
این جام با هزینهی تخمینی بیش از ۲۲۰ میلیارد دلار در حال حاضر پرهزینهترین جام جهانی است که تاکنون برگزار شده است؛ هزینهای که صرف توسعه زیرساختها و ساخت ورزشگاههای متعدد شده است. قطر هشت ورزشگاه مدرن با امکانات ویژه شامل فناوری کربن خنثی، سیستم تهویه هوا، سقف متحرک برقی و صفحه نمایش اختصاصی را برای برگزاری مسابقات فوتبال در نظر گرفته است: ورزشگاه های الثمامه، خلیفه، شهر آموزش، ۹۷۴، لوسیل، الجنوب، البیت و احمد بن علی.
از جمله ورزشگاههای قابل توجه این کشور میتوان به استادیوم ۹۷۴ یا ورزشگاه متحرک قطر در ساحل خلیج فارس در شرق شهر دوحه نزدیک به بندر و همچنین فرودگاه بینالمللی حمد اشاره کرد! ورزشگاه ۹۷۴ که به نام ورزشگاه رأس ابو عبود نیز شناخته میشود، قابلیت جابهجایی دارد. لازم به بیان است این ورزشگاه طراحی مدولار دارد و در ساخت آن از ۹۷۴ کانتینر حمل و نقل بازیافتی را در ادای احترام به تاریخ صنعتی سایت و کد شمارهگیری بینالمللی قطر (۹۷۴+) استفاده شده است (در زمینی به مساحت ۴۵۰۰۰۰ متر مربع)! به عقیدهی مقامات کشور قطر، کل پروژه ادای احترامی است به بندر مجاور و سنتهای دریایی شهر دوحه.
این ورزشگاه ۴۰۰۰۰ نفری (۴۴٠٨٩ نفر)، پس از برگزاری جام جهانی فوتبال ۲۰۲۲ برچیده خواهد شد و از بلوکهای آن برای ساخت بناهای دیگر و همچنین به عنوان کمک به دیگر کشورهای توسعه نیافتهی جهان استفاده خواهد شد! این اولین مکان موقت برگزاری بازیها در تاریخ جام جهانی فوتبال است! پس از برچیده شدن استادیوم ۹۷۴، برنامههایی برای انتقال و بازسازی ورزشگاه در مالدونادوی اروگوئه برای میزبانی مسابقات جام جهانی فوتبال ۲۰۳۰ میلادی در صورت موفقیت آمیز بودن پیشنهاد این کشور وجود دارد. همچنین به گفتهی مسئولان قطری پس از برچیدن، محل استادیوم پاکسازی میگردد و به مناطق سبز تبدیل میشود.
این کانسپت ورزشگاه توسط معماران اسپانیایی فنویک ایریبارن (پایهگذاری شده توسط مارک فنویک و خاویر ایریبارن در سال ۱۹۹۰ میلادی و مستقر در شهر الکوبنداز) طراحی شده است. روند خرید کانتینرها برای تبدیل به ورزشگاه در سال ۲۰۱۷ میلادی آغاز شد. استادیوم ۹۷۴ از فضای خارج از خود، این تصور را ایجاد میکند که از آجرهای غول پیکر لگو در رنگهای مختلف ساخته شده است! چنین سازهای به لطف عناصر و ظروف فولادی مدولار که به عنوان امکانات پشتیبان ورزشگاه عمل میکنند، به دست آمده است. این ورزشگاه به دلیل موقت بودن فاقد سیستم خنک کننده هوشمند میباشد اما نحوهی طراحی آن به واسطهی قرار گرفتن ورزشگاه در کنار خلیج فارس، مشکل تهویه مطبوع را برطرف نموده است. ورزشگاه ۹۷۴ پس از اتمام ساخت از سوی سیستم ارزیابی پایداری جهانی (GSAS) رتبه چهار ستاره را دریافت کرد!
اولین بازی انجام شده در این ورزشگاه در تاریخ ۳۰ نوامبر سال ۲۰۲۱ میلادی و در روز افتتاحیه جام عرب ۲۰۲۱ بین دو تیم فوتبال امارات متحده عربی و سوریه برگزار شد.
منبع:
fenwickiribarren.com