فرشید موسوی به عنوان برنده جایزه جین درو در سال ۲۰۲۲ شناخته شد!

اختصاصی هنر و معماری آبگینه : فرشید موسوی (Farshid Moussavi) ، معمار و استاد تحصیلات تکمیلی دانشکده طراحی دانشگاه هاروارد، جایزه معماری جین درو  (Jane Drew Prize for Architecture) در سال ۲۰۲۲ میلادی را به خود اختصاص داد! جایزه معماری جین درو، جایزه ای است برای تقدیر از فعالیت ها و همچنین تعهد این معمار در تلاش برای تعالی فرآیند طراحی معماری و نقش موثر زنان در معماری معاصر جهان.

فرشید موسوی در مصاحبه ای پیرامون دریافت این جایزه چنین می گوید:

“دریافت جایزه جین درو برای من افتخار بزرگی است! جایزه ای که به دستاوردهای زنان در عرصه معماری توجه ویژه ای دارد… الگوهای نسبتا کمی برای زنان در معماری وجود دارد و من بر این باورم که این اتفاق به ما این اجازه را می دهد تا در پاسخ با چالش هایی که معماران امروزی با آن مواجه می شوند، خلاق‌ تر عمل کنیم!”

فرشید موسوی ، برنده جایزه جین درو در سال ۲۰۲۲ میلادی

جایزه جین درو (Jane Drew) توسط مجله انگلیسی Architects’ Journal به صورت سالانه و به عنوان بخشی از مجموعه جوایز W که در گذشته به عنوان جوایز زنان در معماری شناخته می شد، اهدا می شود. آغاز بکار جایزه جین درو (Jane Drew) حاصل همکاری مشترک میان معماران زن موسسه معماران سلطنتی بریتانیا (RIBA) و شورای هنر انگلیس در سال ۱۹۹۷ میلادی بود. اما در سال ۱۹۹۸ میلادی، به سبب برخی تغییرات اعمال شده توسط انستیتوی هنرهای معاصر لندن کمی دگرگون شد. نام این جایزه از نام معمار مدرنیست و طراح شهری انگلیسی یعنی جین درو (Jane Drew) گرفته شده است. درباره Jane Drew جالب است بدانید وی در طول جنگ جهانی دوم و پس از آن در زمینه ساخت مسکن اجتماعی در کشورهایی چون انگلستان، آفریقای غربی، هند و همچنین ایران فعالیت هایی داشته است. وی در سال ۱۹۵۵ میلادی به طراحی مسکونی در مسجد سلیمان (اولین محوطه نفتی در خاورمیانه) برای کارمندان شرکت نفت و همچنین طراحی شهری میدان نفتی گچساران در جنوب ایران پرداخت!

لازم به بیان است کیت مکینتاش معمار اسکاتلندی، برنده جایزه Jane Drew برای زنان در سال ۲۰۲۱ میلادی بود! همچنین از جمله برندگان پیشین این جایزه می توان به مرحوم زاها حدید معمار عراقی-بریتانیایی، دنیس اسکات براون معمار آمریکایی و همسر و شریک رابرت ونتوری)، آماندا لوته معمار بریتانیایی و اولین معمار زن پاکستانی یعنی یاسمین لاری اشاره کرد.

فرشید موسوی را بیشتر بشناسیم

فرشید موسوی (متولد ۱۳۴۴ شمسی در شهر شیراز) در رشته معماری در دانشکده معماری دانشگاه داندی (در ساحل شرقی اسکاتلند) و مدرسه معماری بارتلت (دانشگاه یو سی ال (یونیور سیتی کالج لندن))آموزش دیده است و با مدرک کارشناسی ارشد در رشته ی معماری از دانشکده تحصیلات تکمیلی طراحی دانشگاه هاروارد فارغ‌ التحصیل شده است. او پس از آمریکا به هلند رفت و نزد رم کولهاس ، معمار هلندی به فعالیت پرداخت. البته او سابقه ی فعالیت در کارگاه ساختمانی رنزو پیانو و دفتر معماری متروپولیتن (OMA) را نیز در کارنامه ی فعالیت ای معمارانه ی خود دارد.

فرشید موسوی از بنیانگذاران و مدیران دفتر معماران خارجی (Foreign Office Architects یا FOA) در سال ۱۹۹۵ میلادی بود؛ البته این دفتر در ماه ژوئن سال ۲۰۱۱ میلادی منحل شد! از جمله پروژه های دفتر معماران خارجی می توان به طراحی ترمینال مسافربری بین‌ المللی اوسانباشی یوکوهاما در ژاپن (۱۹۹۵ میلادی تا ۲۰۰۲ میلادی)، طراحی هتل بلومون در خرونینگن کشور هلند (۱۹۹۹ میلادی تا ۲۰۰۰ میلادی)، طراحی پاویون بریتانیا در دوسالانه بین‌ المللی معماری ونیز (۲۰۰۲ میلادی)، طراحی مسکن اجتماعی درکرابانچل در مادرید (۲۰۰۴ میلادی تا ۲۰۰۷ میلادی)، طراحی مرکز تجارت جهانی بوسان (۲۰۰۶ میلادی)، طراحی برج های مسکونی مرکزی KL در کوالالامپور (۲۰۰۶ میلادی)، طراحی ایستگاه نیو استریت در بیرمنگام انگلستان (۲۰۰۸ میلادی) و… اشاره کرد.

فرشید موسوی در سال ۲۰۱۱ میلادی، بنیاد FMA (مستقر در لندن) را راه اندازی نمود. از جمله پروژه های معماران فرشید موسوی (Farshid Moussavi Architects) می توان به طراحی مجتمع مسکونی لا دیفانس در پاریس (۲۰۱۱ میلادی)، طراحی موزه هنرهای معاصر کلیولند در اوهایو (۲۰۱۲ میلادی)، طراحی مجتمع اداری پلاک ۱۳۰ خیابان فنچورچ شهر لندن (۲۰۱۳ میلادی)، طراحی فروشگاه ویکتوریا بکام در هنگ کنگ (۲۰۱۶ میلادی) و… اشاره کرد.

طراحی مرکز اسماعیلی در هیوستون تگزاس

او در حال حاضر مشغول به فعالیت در پروژه ی طراحی مرکز اسماعیلی به عنوان فضای میزبانی از رویدادهای آموزشی، فرهنگی و اجتماعی پیروان اسماعیلیه در هیوستون تگزاس می باشد (هفتمین مرکز بین المللی اسماعیلیه در دنیا) پروژه ای که براساس برنامه ریزی های انجام یافته در سال ۲۰۲۴ میلادی افتتاح خواهد شد. جالب است بدانید این پروژه ضمن بازتفسیر عناصر سنتی ایرانی، تصویری ایده آل از گفتگوی میان معماری سنتی و مدرن را به نمایش می‌‎ گذارد…

 

منبع:

architectural-review.com

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *